Verse groenten en fruit
Foto: © Een Gezonder Leven

Door de hoge inflatie zijn de gezonde producten duurder geworden en geeft één op de drie Nederlanders aan minder gezond te kunnen eten. Toch ben ik ervan overtuigd dat het mogelijk is om nog steeds gezond te eten met een klein(er) budget.

Dat is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal personen per huishouden. Want een eenpersoonshuishouden is in vergelijking met een tweepersoonshuishouden 10% duurder uit en een drie- tot vierpersoonshuishouden zo'n 20% tot 30% goedkoper uit. Zie voor meer informatie de website van het NIBUD over huishoudelijke uitgaven.

Mijn doel (en ondertussen ook een uitdaging) om met steeds minder boodschappen budget toch gezond te eten, op dit moment maximaal €40 per week (eten, drinken en aanbiedingen voor de voorraadkast).

Bespaartips boodschappen

Hieronder mijn top 10 van bespaartips om met een minimum inkomen toch gezond te kunnen eten:

 1. Maak een weekmenu met maaltijden op basis van voorraad in huis, diverse supermarkt aanbiedingen (aff.), eigen merk producten en minder vlees (plan ook wekelijks een restjesdag of een maaltijd uit de vriezer).
 2. Maak een boodschappenlijstje op papier of in een supermarkt-app, dat is ten eerste handig. Je bent sneller klaar met boodschappen doen en het zorgt ook voor minder impulsaankopen.
 3. Doe nog maar één keer in de week boodschappen in plaats van iedere dag of meerdere keren in de week.
 4. Weersta de verleidingen in de supermarkt, hou je aan het boodschappenlijstje en ga niet met een lege maag boodschappen doen.
 5. Buk eens wat vaker in de supermarkt, want onderin het schap staan vaak de goedkopere eigen merk producten.
  Witte eieren liggen bijvoorbeeld vaak onderin terwijl ze net zo lekker zijn als bruine eieren, maar wel goedkoper en zelfs duurzamer.
 6. Koop (seizoens)groenten en fruit goedkoper op de markt of bij een boer. Ook supermarkten hebben regelmatig fijne aanbiedingen, kneusjes & buitenbeentjes, producten met de houdbaarheidsdatum van vandaag voor een erg laag bedrag en verspil me niet groente en fruit zakjes voor één euro.
  Wist je trouwens dat diepvriesgroenten en fruit vaak nog gezonder en goedkoper is dan vers?
 7. Met een eenpersoonshuishouden ben je in vergelijking duurder uit, maar je kan ook duurzamer koken en grotere hoeveelheden om er meerdere dagen van te eten en/of in te vriezen. Voordelig én makkelijk voor later!
 8. Reserveer maandelijks budget voor echt goede aanbiedingen (bijvoorbeeld 1+1 gratis of 5 halen 2 betalen) van veel gebruikte of lang houdbare producten voor je voorraadkast. Zoals toiletpapier, pasta(saus), rijst, conserven, wasmiddel, verzorgingsproducten enz.
 9. Maak ook eens gebruik van Too Good To Go en Overblijvers van de Albert Heijn en vul dat dan aan met boodschappen.
 10. Spaar digitale koopzegels, Pluspunten zelfs met een rendement van 50%. Erg fijn als je voor de feestdagen of een verjaardag wat meer te besteden hebt. Zie ook de extra bespaartips voor nog meer boodschappen budget!
 
Heb je zelf een tip of misschien een vraag?
Neem dan gerust contact op!
 
 
Dit artikel bevat affiliate links.
 
Delen via social media en e-mail
Een Gezonder Leven Cookies

Deze website gebruikt technische, functionele, affiliate en analytische cookies die geen inbreuk maken op je privacy en zorgen voor een optimale werking van de website.