Vooral chronische stress zorgt ervoor dat je in een ongezonde vicieuze cirkel terecht komt.

Stress door geldzorgen en een steeds hogere werkdruk, terwijl je al overbelast (opgebrand) bent kost extra energie die je eigenlijk niet meer hebt. Daardoor heb je ook vaak te weinig energie om gezond te koken en kies je regelmatig voor snelle, goedkope, ongezonde kant & klaar maaltijden voor de magnetron en oven of gaat de frituurpan aan. Moe is vaak makkelijk!

Door een laag energielevel is er ook geen motivatie om dagelijks voldoende te bewegen, terwijl dat juist zo belangrijk is om te ontspannen en op te laden. En door zorgen ben je ook veel aan het piekeren, daardoor slaap je slecht en blijf je in die vicieuze cirkel. Met alle gevolgen van dien weet ik nu helaas uit ervaring.

Het is algemeen bekend dat chronische stress slecht voor je is en ik ben ervan overtuigd dat het een grote rol heeft gespeeld bij mijn hartinfarct. Zeker nu ik weet dat langdurige stress kan leiden (naast o.a. een veel te hoge bloeddruk en cholesterol) tot ontstekingen en aderverkalking.

Uit de Vrouwenhartcafé Facebook Live met cardioloog Janneke Wittekoek:

Mentale stress wekt als het ware een soort ontstekingsreactie op in je lichaam waardoor je lichaam allerlei stofjes gaat aanmaken om de ontsteking te bestrijden.

 
Relatie stress hart- en vaatziekten:
Er ontstaat een verhoogde staat van ontsteking in het lichaam, het proces van aderverkalking is voor een deel ook een ontstekingsproces. Op die manier kan stress ook leiden tot aderverkalking.
(In het bloedonderzoek net na mijn hartinfarct was de ontstekingswaarde verhoogd met 200, normaal is minder dan 10.)
 

Mijn verhaal

Begin september 2021 dacht ik dat ik weer last had van mijn nek door stress en overbelasting. Dat er een zenuw bekneld zat waardoor ik pijn had in mijn nek en  boven mijn oksel met uitstraling in mijn linkerarm (ik had geen pijn op mijn borst). De pijn trok weg en kwam op mijn verjaardag 's avonds weer op, de dag daarna ben ik naar de huisarts gegaan en na uitleg van mijn klachten en een paar oefeningen kreeg ik pijnstillers voorgeschreven. Die hielpen niet, wat niet zo raar was...
 
Twee dagen later ging het 's nachts mis en heb ik heel veel geluk gehad dat ik op dat moment niet alleen was. Toen de ambulance er was en er een ecg werd gemaakt had ik hartritmestoornissen door (later bleek) een eerder hartinfarct. Na het plaatsen van een stent kwam ik op de hartbewaking terecht waar ik helaas ernstige hartritmestoornissen (kamerfibrilleren) kreeg omdat ik te lang met het infarct had doorgelopen. De eerste dagen waren kritiek, daarna ging het gelukkig de goede kant op (vooral dankzij team hartbewaking Albert Schweitzer ziekenhuis, liefde ❤❤❤ en wilskracht).

Na 2 weken mocht ik weer naar huis en sindsdien ben ik aan het revalideren. Het gaat met ups & downs langzaam steeds beter en ik ben me vooral aan het richten op een gezonde leefstijl in een lagere versnelling, want naast erfelijkheid heb ik door stress slecht voor mezelf gezorgd. Het aanpassen van een levensstijl heeft tijd nodig en vooral motivatie om vol te houden. Stap voor stap uit die vicieuze cirkel komen, één verandering tegelijk. Soms is die motivatie (door iets wat je hebt meegemaakt) groot, meestal kan je hulp goed gebruiken om motivatie te krijgen of te houden.

Daarom heb ik deze website gemaakt om mezelf te blijven motiveren/inspireren en hopelijk anderen. Je zal hier steeds meer inspiratie en tips vinden over:

Heb je een vraag of wil je graag wat delen?
Neem dan gerust contact op.

Groet, Anja

Een Gezonder Leven Cookies

Deze website gebruikt technische, functionele, affiliate en analytische cookies die geen inbreuk maken op je privacy en zorgen voor een optimale werking van de website.