Boedha beeld
Foto: © Een Gezonder Leven

Buiten de belangrijke risicofactoren zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, erfelijkheid, roken, overgewicht, gebrek aan beweging, speelt stress ook een grote rol bij de kans op hart- en vaatziekten. Af en toe stress is natuurlijk geen probleem, maar bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen en de cirkel te doorbreken.

Hoog stressniveau

Want we leven veel te vaak en vooral te lang in een te hoge versnelling en staan constant 'aan'. Iedere dag hebben we te maken met een overload aan informatie (informatiestress), terwijl we maar een beperkte hoeveel informatie kunnen verwerken. Daarnaast kost stress door geldzorgen veel energie en willen we aan allerlei hoge verwachtingen van anderen en/of van onszelf voldoen.

Door continue in een hoge versnelling met een te hoog stressniveau te streven naar een beter resultaat (op welk vlak dan ook) raak je geestelijk en lichamelijk uitgeput.

En daardoor is de kans weer groter op een hoge bloeddruk, ongezonder eten, meer roken en alcohol en minder bewegen.

Vicieuze cirkel doorbreken

De eerste letterlijke stap om de cirkel te doorbreken was voor mij meer wandelen in de natuur, een grote vorm van ontspanning. Een perfecte manier om te ontstressen, om mijn hoofd leeg te maken, goed voor mijn lichaam en het zorgt voor meer energie.

Naast het wandelen doe ik op meer manieren mijn best om in die lagere versnelling te blijven door onder andere:

  • Ook regelmatig te fietsen in de natuur.
  • Tuinieren en genieten van het resultaat.
  • Lekker en gezond koken met minder zout.
  • Creatief met verf, zoals aquarellen en stenen schilderen.
  • Languit op de bank een goede film kijken.
  • En mindfullness (om te oefenen gebruik ik de gratis VGZ Mindfulness coach app).

 

Lees verder voor meer ontspanning met 10 tips voor minder stress.

 

 

Delen via social media en e-mail
Een Gezonder Leven Cookies

Deze website gebruikt technische, functionele, affiliate en analytische cookies die geen inbreuk maken op je privacy en zorgen voor een optimale werking van de website.