Ziekenhuis monitor met te hoge bloeddruk
Foto: © Een Gezonder Leven

Van een veel te hoge bloeddruk 194/121 (en nog veel hoger) 8 maanden geleden na mijn hartinfarct naar gemiddeld 124/82 afgelopen maand!

Door meer beweging en daardoor ook meer ontspanning, vaker gezond eten met minder zout. Mijn doel is minimaal 10 kilo afvallen om mijn bloeddruk nog verder te verlagen en hopelijk minder medicatie.

Alexandra verlaagde in 10 weken haar bloeddruk. Naast mijn eigen motivatie, was haar herkenbare verhaal een extra inspiratie om stap voor stap verder aan mijn leefstijl te werken.

Stap 1 is vooral meer bewegen. Want buiten het feit dat dagelijks bewegen je hart en bloedvaten in conditie houdt of brengt, verlaagd het je bloeddruk en cholesterol, zorgt het voor ontspanning en kan het je ook nog helpen bij afvallen.

Stap 2 gezonder eten met minder zout. Ik ben als eerste gestopt met het toevoegen van zout aan mijn eten en de volgende stap was en is natuurlijk nog steeds opletten met kopen van voedingsmiddelen. Geen pakjes en zakjes meer of eventueel een zoutarme versie, maar vooral kruiden zonder toegevoegd zout gebruiken.

Stap 3 meer ontspannen kan op verschillende manier. Voor mij is wandelen of fietsen in de natuur dé manier om te ontspannen, om mijn hoofd leeg te maken. En daarnaast aquarellen, koken, tuinieren en languit op de bank een goede film kijken.

Stap 4 afvallen is belangrijk als je je bloeddruk wilt verlagen. Volgens de Hartstichting heeft afvallen (natuurlijk afhankelijk hoeveel overgewicht je hebt) de meeste invloed op het verlagen van je bloeddruk, maar ik vind het ook het meest lastige om te doen. Ik ben natuurlijk al begonnen met meer bewegen, gezonder eten en daarnaast ben ik de gratis eetmeter-app van het voedingscentrum gaan gebruiken voor meer inzicht.

Heb je een vraag en/of kan je wel wat extra motivatie gebruiken?
Neem dan gerust contact op!

 

 

Delen via social media en e-mail
Een Gezonder Leven Cookies

Deze website gebruikt technische, functionele, affiliate en analytische cookies die geen inbreuk maken op je privacy en zorgen voor een optimale werking van de website.