Weegschaal
Foto: © Een Gezonder Leven

Afvallen loopt als een rode draad door mijn leven. Zelfs toen ik pas een paar maanden oud was was ik al te zwaar volgens het consultatiebureau en kregen mijn ouders te horen dat ik op dieet moest (dat was begin jaren 70).

Ik heb in het verleden natuurlijk al verschillende diëten geprobeerd, met geen of heel tijdelijk resultaat. In de periode rond mijn 25e ben ik een tijdje best slank geweest, maar daarvoor moest ik wel 3 keer in de week heel intensief sporten (aerobic steps).

Leefstijl updates

Ondertussen ben ik 25 jaar ouder en gaat het op gewicht blijven en zeker afvallen steeds moeizamer (door verschillende factoren) maar omdat het voor mijn gezondheid (cholesterol en bloeddruk verlagen) erg belangrijk is ga ik weer van start. Met updates in mijn leefstijl, maar zonder dieet!

Meer bewegen

Eigenlijk ben ik het afgelopen jaar al begonnen met een gewoonte maken van meer bewegen, gezonder eten met minder zout en meer ontspannen in een lagere versnelling.

Minder calorieën

De volgende stap is afvallen door gezond minder calorie inname. Ik heb berekend dat ik inclusief minimaal een half uur wandelen per dag ongeveer 1900 á 2000 calorieën verbrand. Ik wil daar 200 calorieën onder blijven met eten en drinken, dus per dag maximaal 1700 á 1800 calorieën.

Op deze manier zou ik per maand in theorie ongeveer een kilo kunnen afvallen. Dat vind ik prima, mijn doel is binnen een jaar langzaam 10 á 15 kilo afvallen met een blijvend gezondere leefstijl.

Ter motivatie zijn er verschillende gratis stappenteller apps waarmee je calorie verbranding kan bijhouden. Voor meer inzicht en het bijhouden van calorie inname zijn er ook heel veel gratis dieet apps en calorierellers, zelf gebruik ik de eetmeter-app van het voedingscentrum. Niet alleen voor het bijhouden van calorieën, maar ook voor de juiste hoeveelheden voedingsstoffen. Zoals verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, vezels en zout per dag. Als extra hulpmiddel gebruik ik regelmatig een weegschaaltje voor het wegen van voeding.

 

 

Delen via social media en e-mail
Een Gezonder Leven Cookies

Deze website gebruikt technische, functionele, affiliate en analytische cookies die geen inbreuk maken op je privacy en zorgen voor een optimale werking van de website.