• Totale bereidingstijd: 70 minuten
  • Type maaltijd: Ontbijt, Snack
  • Dieet: Zoutarm, Caloriearm
Bananenbrood net uit de oven
Foto: © Een Gezonder Leven

Dit is een budgetvriendelijk en gezond recept voor een heerlijk bananenbrood met havermout, appel en rozijnen. Zonder toegevoegd vet en suiker, waardoor het ook een voedzaam én verantwoord tussendoortje of ontbijt is.

Het is eenvoudig te maken met een paar overrijpe bananen en ingrediënten die voordelig zijn in aanschaf of vaak al in je voorraadkast te vinden zijn.

Recept

Benodigdheden

  • Cakeblik
  • Houten prikker

Ingrediënten

  • 2 á 3 (over)rijpe bananen
  • 1 zoete appel
  • 75 gram rozijnen
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 3 eieren (middelgroot)
  • 100 gram volkorenmeel
  • 50 gram havermout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • 1 snufje zout (tussen duim en wijsvinger)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht).
  2. Laat de rozijnen in een lauwwarm water wellen.
  3. Vet een cakevorm licht in met een klein beetje olie of gebruik bakpapier.
  4. Pureer 2 bananen en de eieren kort met een staafmixer of in een keukenmachine.
  5. Voeg meel, havermout, bakpoeder, kruiden, vanille aroma en een snufje zout toe en mix het zo kort mogelijk.
  6. Schil de appel en snij het in stukjes. Giet de rozijnen af en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier (of droog ze af met een schone theedoek).
  7. Roer (niet meer mixen!) de stukjes appel en de rozijnen goed door het beslag heen.
  8. Schenk het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en gebruik eventueel een derde banaan (doormidden gesneden) als topping.
  9. Bak het bananenbrood in de voorverwarmde oven gedurende 45-50 minuten, of tot een houten (cocktail)prikker er schoon uitkomt wanneer deze in het midden van het brood wordt gestoken.
  10. Haal het bananenbrood uit de oven en laat het afkoelen in de cakevorm gedurende 10 minuten. Verwijder daarna voorzichtig het brood uit de vorm en laat het volledig afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.

Een belangrijke tip: Mix de bananen en eieren zo kort mogelijk met het meel, havermout, bakpoeder, vanille aroma, kruiden en snufje zout (stap 4 en 5). Anders wordt het (weet ik ondertussen uit ervaring) erg taai, net rubber. Eigenlijk niet meer eetbaar en dat is natuurlijk zonde. Deze keer is het veel beter gelukt en zeker voor herhaling vatbaar!

Ingrediënten bananenbrood
Bananenbrood zonder toegevoegd vet en suiker
Voedzaam bananenbrood met havermout, appel en rozijnen

 

Er zijn natuurlijk meer variaties of toevoegingen mogelijk zoals:

  • Noten: Voeg 100 gram gehakte noten toe, zoals walnoten, amandelen of pecannoten, voor extra crunch en smaak.
  • Zaden: Voeg nog 2 eetlepels zaden toe, zoals chiazaad, lijnzaad of zonnebloempitten, voor extra voedingsstoffen.
  • Kokos: Voeg 50 gram geraspte kokos toe voor een tropische smaak.
  • Pure chocolade: Voeg 50 á 100 gram stukjes pure chocolade toe voor een heerlijke chocoladesmaak. Kies voor chocolade met een hoog cacaogehalte (minimaal 70%) en hak het in stukjes.

Voeg deze extra ingrediënten toe aan het beslag in stap 7 en meng ze goed door het geheel voordat je het in de cakevorm giet. Houd er rekening mee dat het toevoegen van extra ingrediënten de baktijd mogelijk iets kan beïnvloeden, dus controleer regelmatig met een tandenstoker om te zien wanneer het bananenbrood gaar is.

Geniet ervan!


 

 

Delen via social media en e-mail