Ik vind het leuk (en een uitdaging) om zo gezond mogelijk en budget te koken met zoveel mogelijk groenten. In dit recept gebruik ik een 'verspil me niet zakje' dit keer (de inhoud is iedere keer anders) met 1250 gram aardappelen, uien, knoflook, paprika en tomaten.
Goedkope groenten
Seizoensgroente kan je bijvoorbeeld goedkoper op de markt of bij de boer kopen, maar supermarkten hebben ook regelmatig fijne aanbiedingen, kneusjes & buitenbeentjes, producten met de houdbaarheidsdatum van vandaag voor een erg laag bedrag en verspil me niet groente en fruit zakjes voor een euro.
Budgetrecept
Benodigdheden
- Ovenschaal
- Pan om de aardappels even te koken
Ingrediënten
- Aardappels en groenten uit het 'verspil me niet zakje'
- 300 gram (vegetarisch) gehakt
- 1 á 2 teentjes knoflook (naar smaak)
- ½ of 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- ½ of 1 theelepel kaneel
- 2 of 3 theelepels kurkuma
- 2 snufjes zout
- 1 theelepel olie of boter
- 250 á 350 gram gezeefde tomaten
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet alvast een ovenschaal in met een klein beetje olie of boter.
- Kook de aardappels even voor (5 á 10 minuten), snij ze daarna in plakjes voor de eerste laag in de ovenschaal.
- Bak 300 gram (vegetarisch) gehakt rul, voeg verse knoflook toe en andere kruiden zoals gerookte paprika, kurkuma, kaneel. (Omdat ik zoutarm eet voeg ik geen of maar 1 á 2 snufjes zout toe, een snufje zout is tussen duim en wijvinger ongeveer 0,4 gram). Gebruik kruiden en zout naar eigen smaak en proef vooral tussendoor!
- Roer de passata (gezeefde tomaten) door het gehakt en daarna als 2e laag in de ovenschaal.
- Roerbak de gesneden uien, paprika en tomaatjes even (5 minuten), dan kan het daarna als 3e laag in de ovenschaal. (Volgende keer bak ik de groenten mee met het gehakt, want dat kan natuurlijk ook).
- Voor een lekker korstje strooi je er als laatste laagje wat geraspte kaas over (met minder vet en zout). Ik vind persoonlijk dat 30+ kaas daar niet heel geschikt voor is. Een andere mogelijkheid is paneermeel met een klein beetje olie en en eventueel wat kruiden als topping.
- En dan nog 15 á 20 minuten op 180 graden in de oven. Eet smakelijk!
Ik heb de helft in de vriezer gedaan, makkelijk, voordelig en lekker voor later.
Ook lekker, voedzaam en zoutarm:
- Snel en voedzaam traybake met groenten en vis
- Smaakvol eenpansgerecht met minder zout
- Bananenbrood zonder toegevoegd vet en suiker
- Zoutarme kip teriyaki met groenten uit de wok