• Totale bereidingstijd: 60 minuten
  • Type maaltijd: Hoofdgerecht
  • Dieet: Zoutarm
Zoutarm eenpansgerecht budgetrecept
Foto: © Een Gezonder Leven

Stoofgerechten zijn er natuurlijk in heel veel variaties, dit keer heb ik een zoutarme kippenstoof gemaakt met voordelige (seizoens)groente en kippendijen. Maar je kan natuurlijk ook gebruik maken van andere aanbiedingen of restjes groenten wat je nog in huis hebt en eventueel een vleesvervanger.

Budgetrecept

Benodigdheden

  • Stoof- of hapjespan

Ingrediënten voor 2 personen

Onbereid

  • 300 gram kipdijfilet of een vleesvervanger
  • Een witte of rode ui
  • 2 paprika's
  • 200 gram courgette
  • 250 gram zoete aardappel
  • En/of eventueel ander soort groenten
  • 250 gram gezeefde tomaten
  • 70 gram tomatenpuree
  • 250 ml kippenbouillon met minder zout
  • 150 gram basmatierijst
  • ½ of 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • ½ of 1 theelepel kaneel
  • 2 of 3 theelepels kurkuma
  • En een beetje (cayenne)peper naar smaak

Ingrediënten
Uien en knoflook op laag vuur bakken
Roerbak alles door elkaar
Laat nog een kwartier pruttelen


Bereidingswijze

  1. Bak de gesneden uien en knoflook met een klein beetje (olijf)olie ongeveer 10 minuten op laag vuur in een stoof- of hapjespan.
  2. Voeg de gesneden kippendijen of vleesvervanger toe en braad het even aan.
  3. Roer daarna de in blokjes gesneden zoete aardappelen en paprika erdoor (en/of eventueel andere groenten).
  4. Laat het nog even zachtjes meebakken en voeg de laatste minuten de gesneden courgette toe (als je een deel van dit gerecht wil invriezen zou ik de courgette weglaten).
  5. Bak de tomatenpuree even 2 minuten mee, daarmee verwijder je de metaalsmaak en blus af met 200 á 250 ml kippenbouillon met minder zout (als het gerecht te dik is kan er natuurlijk altijd nog wat extra bouillon bij).
  6. Voeg de gezeefde tomaten, peper, gerookte paprikapoeder, kaneel, kurkuma naar smaak toe. En heel belangrijk, proef tussendoor!
  7. Laat het nog zo'n 15 minuten heel zachtjes pruttelen en kook ondertussen de rijst. Ook lekker met krielaardappeltjes.
  8. Als het stoofgerecht na 15 minuten te dun is, kan je eventueel nog wat maizena toevoegen.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde (per persoon)

Met kipdijfilet en basmatirijst

  • Energie 759 kcal
  • Vet 15,2 gram
  • Verzadigd vet 4,9 gram
  • Koolhydraten 106,4 gram
  • Eiwit 42,7 gram
  • Vezels 11,8 gram
  • Zout 1,3 gram


Ook lekker, voedzaam en zoutarm:

 

 

Delen via social media en e-mail
Een Gezonder Leven Cookies

Deze website gebruikt technische, functionele, affiliate en analytische cookies die geen inbreuk maken op je privacy en zorgen voor een optimale werking van de website.